Mobile Version
Desktop Version
20240502, A-landslaget o BAUHAUS

A-landslaget och Team BAUHAUS 2024/2025

Med ytterligare en rekordsäsong i bagaget är Svenska Skidförbundet längd nu redo att presentera landslagstrupperna inför 2024/2025. Totalt är 15 damer och 15 herrar uttagna och en del av A-landslaget och Team BAUHAUS, som nu påbörjar arbetet mot kommande vinter.

Efter att ha avrundat vintersäsongen har det blivit dags att blicka framåt mot en ny träningsperiod och påbörja förberedelserna mot säsong 2024/2025 – med bland annat ett VM i Trondheim som en av höjdpunkterna.

– Vi är glada att få ta ut en trupp som har starka framgångar i ryggen och som nu ska träna tillsammans för att fortsätta utvecklingen, säger landslagschef Anders Byström.

 

A-landslaget

Antalet platser i A-landslaget består fortsatt av en fördelning på åtta damer och sju herrar. En av nyheterna är att Emil Danielsson, Högbo GIF, tar en plats i laget.

– Det känns extra kul att kunna erbjuda Emil Danielsson en plats i A-landslaget efter att han har visat framfötterna i världscupen. Danielsson har haft en snabb utveckling och tog ett stort steg under vintern, inte minst i sprint där han varit i flera semifinaler och mätt sig mot världseliten, säger Anders Byström.

– En annan positiv nyhet är att vi även har Oskar Svensson tillbaka efter ett år utanför truppen. Han har kommit in från sidan tagit sig tillbaka på nivån han var under åren innan. Det ska bli spännande att få med honom in i kommande träningsperiod, fortsätter han.

På damsidan är det åtta namn som fortsatt står stabilt.

– På damsidan har vi kvar alla åtta namn från ifjol. Alla har fortsatt visat en enormt hög nivå och flera av dem har tagit världscupsegrar den gångna säsongen, säger Anders Byström.

 

Team BAUHAUS

Uttagningen i Team BAUHAUS bjuder på flertalet namn som bidrar med en spännande bredd och utvecklingspotential. Bland andra Evelina Crüsell, Elin Henriksson, Anton Grahn och Måns Skoglund är nya namn in i truppen. De går in bredvid etablerade BAUHAUS-åkare som bland andra Ford Smart Energy Cup-vinnarna Eric Rosjö och Märta Rosenberg.

– I Team BAUHAUS har vi en yngre profil och får nu med JVM-medaljören Anton Grahn och juniorvärldsmästaren Evelina Crüsell, som har en fantastisk säsong bakom sig som sistaårsjunior. Måns Skoglund imponerade bland annat med en andraplats i Skandinaviska cupen i Hommelvik och Elin Henriksson fick ett stort lyft under vintern, säger Anders Byström.

I år mixas den unga truppen även med några mer erfarna åkare som presterat på världsnivå – så som Marcus Grate och Sofia Henriksson.

– Vi tror även på att få in en mix av värdefull erfarenhet i laget. Extra kul att ge Sofia Henriksson chansen då hon i år fick visa vilken kapacitet hon besitter när hon får vara skadefri – med bland annat två individuella 14:e-platser i världscupen, säger Anders Byström.

Närmast för landslagen ligger en period av tester och läger, med samlingar i Sognefjellet, Åre, Skellefteå och Trondheim. Herrarna gör även en favorit i repris med ett förflyttningsläger som avspark för träningssommaren – och tar sig på rullskidor från Ängelholm till Ulricehamn. 

 

A-LANDSLAGET

DAMER
Ebba Andersson, Piteå Elit SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Moa Ilar, Falun-Borlänge SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Jonna Sundling, Piteå Elit SK
Linn Svahn, Östersunds SK

HERRAR
Edvin Anger, Åsarna IK
Jens Burman, Åsarna IK
Emil Danielsson, Högbo GIF
Calle Halfvarsson, IFK Mora SK
Johan Häggström, Piteå Elit SK
William Poromaa, Åsarna IK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

TEAM BAUHAUS

DAMER
Evelina Crüsell, Skellefteå SK
Lisa Eriksson, Piteå Elit SK
Moa Hansson, Falun-Borlänge SK
Elin Henriksson, Skellefteå SK
Sofia Henriksson, Piteå Elit SK
Lisa Ingesson, Piteå Elit SK
Märta Rosenberg, Trillevallens Sportklubb

HERRAR
Gustaf Berglund, IFK Mora SK
George Ersson, Falun Borlänge SK
Truls Gisselman, Rhens BK
Anton Grahn, IFK Mora SK
Marcus Grate, IFK Umeå
Leo Johansson, Falun-Borlänge SK
Eric Rosjö, IFK Mora SK
Måns Skoglund, Åsarna IK

 

Del |
2024f0507, KEK Lugnet 001 kopiera

Sweski.com blir en del av Langd.se!

Den här veckan kommer du att upptäcka att sweski.com försvinner och riktas om till Langd.se. Många blir säkert överraskade.

Här skall jag förklara varför det blir så.

20240504, skidskyttarna till Mallorca kopiera

Skidskyttarna på läger på Mallorca

A-landslaget ska till Mallorca på säsongens första läger. Fokus är att komma i gång med träningen och laget kommer att vara borta en vecka. 

20240503, BJØRGEN, Marit 001  kopiera

Bjørgen och Mikkelsplass nya landslagstränare

Norska skidförbundet chockade:

Norska skidförbundet kommer med en stor överraskning när man nu ersätter damtränaren Stig Rune Kveen som valt att sluta.
Marit Bjørgen och Pål Gunnar Mikkelsplass skall dela på en heltidstjänst och assistera damtränaren Sjur Ole Svarstad.
 

20240502, J-landslaget 2024-25

Och här är juniorlandslaget 2024/2025

Svenska Skidförbundet längd presenterar tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2024/2025. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

20240502, A-landslaget o BAUHAUS kopiera

A-landslaget och Team BAUHAUS 2024/2025

Med ytterligare en rekordsäsong i bagaget är Svenska Skidförbundet längd nu redo att presentera landslagstrupperna inför 2024/2025. Totalt är 15 damer och 15 herrar uttagna och en del av A-landslaget och Team BAUHAUS, som nu påbörjar arbetet mot kommande vinter.

20240430, KALLE forskare kopiera

Ny metod förbättrar glidet för längdskidor

Och i Luleå utvecklas glidet med AI-baserad metod:

Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en unik AI-baserad metod för att optimera glidet på längdskidor för olika förhållanden. Med hjälp av forskarnas metod kan elitåkarnas skidval, slipning och därmed kontaktzonen och trycket mot snön i skidspåret anpassas efter snö- och väderförhållanden redan innan skidorna testas inför loppet – något som ger förutsättningar för riktigt bra glid.
 

20240430, MATINTALO-NISKANEN-SUNDLING 004 kopiera

Matintalos hemlis gav succé i Falun

Finskt företag utvecklar revolutionerande skidor:

Johanna Matintalo gjorde sitt livs lopp i blöta förhållanden under världscupen i Falun den 16 mars. Hon var nära att vinna och blev bara slagen av landslagskollegan Kerttu Niskanen.
Bakom framgången låg enligt Matintalo en detalj som så här långt varit topp hemlig.
 

Training

Skidskyttarnas A-landslag säsongen 2024/2025

En ny säsong står för dörren och det är dags att presentera årets A-landslag tillsammans med en ny satsning som går under namnet Elitidrottsmiljö Östersund. 

20240428, HAGSTRÖM, Johanna 002 kopiera

Johanna Hagström vann i blågul trippel

Svenskorna dominerade i Bysprinten:

Dom svenska damerna dominerade totalt i lördagens Bysprinten i Mosjøen mitt i Norge. En sen tävling som har skapat mycket liv i staden och som också direktsändes på norska TV2.
Johanna Hagström vann finalen i ett starkt fält där fyra svenskor åkte in bland dom fem bästa.
 

202409217, ANDERSSON Fredrik 001 kopiera

Syskonen Andersson vann Trilleturen

Några håller igång säsongen så länge det går.
Under lördagen vann syskonen Ebba och Fredrik Andersson den 26,4 km långa Trilleturen i Trillevallen.
I herrklassen blev det dubbelseger till Piteå Elit före segraren i Vasaloppet.
 

20211118, OLSSON, Perry 001 kopiera

”Supervallaren” Perry sparkas från landslaget

Det svenska längdlandslaget har haft problem med skidorna vid flera världscuptävlingar i vinter. Senast i finalen i Falun var det helt klart att man missat med vallningen.
Överraskande sparkas nu ”supervallaren” Perry Olsson, veteranen på 68 år som hämtades från det norska landslaget.
 

20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.