Mobile Version
Desktop Version
Training
NYA I A-LANDSLAGET är Ella Halvarsson och Anna-Karin Heijdenberg. Foto: PER DANIELSSON

Skidskyttarnas A-landslag säsongen 2024/2025

En ny säsong står för dörren och det är dags att presentera årets A-landslag tillsammans med en ny satsning som går under namnet Elitidrottsmiljö Östersund. 

Den förra säsongen kröntes med ett överraskande VM-guld i herrstafett tillsammans med ytterligare två VM-medaljer, ett EM-guld i singelmixstafett, 19 pallplatser i världscupen samt 8 pallplatser på IBU-cupen. Den kommande säsongen kommer A-landslaget att bestå av 14 aktiva, några med många års erfarnhet i bagaget och några lite nyare ansikten.

-Vi har några väletablerade aktiva som valt att avsluta sin skidskyttesatsning vilket öppnar upp för nya namn i A-landslaget.  Nu har vi en spännande mix i årets lag, några aktiva i världstoppen och några med potential att nå dit inom några år. Vi kommer också förnya Team Autoexperten och göra det till ett mer renodlat utvecklingslag, säger Anna Maria Uusitalo, sportchef på Skidskytteförbundet.

 

A-landslag, 2023/2024

Anna Magnusson, Piteå skidskytteklubb
Anna-Karin Heijdenberg, Tullus SG
Elvira Öberg, Piteå skidskytteklubb
Ella Halvarsson, Biathlon Östersund
Hanna Öberg, Piteå skidskytteklubb
Linn Persson, SK Bore  
Sara Andersson, Mora Biathlon

Anton Ivarsson, Tullus SG
Emil Nykvist, SK Bore
Malte Stefansson, Oxbergs IF
Martin Ponsiluoma, Tullus SG
Jesper Nelin, Bitahlon Östersund
Sebastian Samuelsson, I 21 IF
Viktor Brandt, I 2 IF

- Det är en mix av erfarna och unga åkare som kommer kunna motivera och sparra varandra på ett bra sätt, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas. Vi har sedan tidigare positiva erfarenheter av att blanda aktiva med olika bakgrunder och nivå. Jag är övertygad om att vi kommer se flera aktiva lyfta sig under året.

A-laget inleder träningsåret med en veckas läger på Mallorca 4–11 maj.

Linn Persson genomgick en ny axeloperation i slutet av februari där allt har gått bra. Hon genomgår nu rehabilitering och kommer inte att delta på landslagsaktiviteter förrän hon kan påbörja träningen. Även Martin Ponsiluoma genomgick en planerad operation för ljumsken som gick bra. Han kommer att stå över det första lägret på Mallorca för rehabilitering. Även Sebastian Samuelsson kommer att stå över det första lägret då han ska bli pappa under maj månad.  

 

Elitidrottsmiljön

Nytt för denna säsong är satsningen på ”Elitmiljö Östersund”. Där kommer aktiva med fina resultat på internationell seniornivå men som står utanför landslagen få ett stöd från förbundet.

- Det här är en grupp som gjort fina resultat internationellt och fortsatt kommer vara med och tävla kommande säsongen, säger Anna-Maria Uusitalo.

- I och med att vi gör en föryngring i Team Autoexperten vill vi skapa en möjlighet för aktiva att ändå tillhöra en träningsgrupp och få stöd från förbundet, fortsätter Anna-Maria.

Gruppen kommer att bestå av nio aktiva som kommer att få möjlighet att få stöd från förbundet. Torstein Stenersen kommer att finnas som tränare/bollplank för skidskyttarna i gruppen.

- Aktiva kommer få ta ett större eget ansvar där Torstein finns som tränare/bollplank.  Det kommer vara flera gemensamma pass i veckan, där målsättningen också är att ibland träna med förbundets landslagsgrupper för att få bra sparring, avslutar Anna-Maria Uusitalo.

 

Åkarna som tillhör elitidrottsmiljön är: 

Anna Hedström, I 21 IF
Annie Lindh, IF Hallby
Emma Nilsson, SK Bore
Felicia Lindqvist, Biathlon Östersund
Nicolina Lindqvist, Biathlon Östersund
Johanna Skottheim, Lima SKG

Alfred Eriksson, Dala-Järna IK
Henning Sjökvist, Biathlon Östersund
Oskar Ohlsson, Tullus SG

Utöver A-landslagslaget finns det flera lag och grupper under skidskytteförbundets regi. Team Autoexperten och Team Dina Försäkringar som är landslagstrupperna under A-laget för yngre seniorer, juniorer och yngre juniorer. Utöver dessa finns även Skidskytteuniversitetet i Östersund samt skidskyttar på riksidrottunveritetet och elitvänligt lärosäte i Luleå. Det är aktiva som kombinerar sin elitsatsning med studier, så kallat dubbla karriärer. Dessa grupper av aktiva kommer vi att släppa inom kort.

 

Del |
2024f0507, KEK Lugnet 001 kopiera

Sweski.com blir en del av Langd.se!

Den här veckan kommer du att upptäcka att sweski.com försvinner och riktas om till Langd.se. Många blir säkert överraskade.

Här skall jag förklara varför det blir så.

20240504, skidskyttarna till Mallorca kopiera

Skidskyttarna på läger på Mallorca

A-landslaget ska till Mallorca på säsongens första läger. Fokus är att komma i gång med träningen och laget kommer att vara borta en vecka. 

20240503, BJØRGEN, Marit 001  kopiera

Bjørgen och Mikkelsplass nya landslagstränare

Norska skidförbundet chockade:

Norska skidförbundet kommer med en stor överraskning när man nu ersätter damtränaren Stig Rune Kveen som valt att sluta.
Marit Bjørgen och Pål Gunnar Mikkelsplass skall dela på en heltidstjänst och assistera damtränaren Sjur Ole Svarstad.
 

20240502, J-landslaget 2024-25

Och här är juniorlandslaget 2024/2025

Svenska Skidförbundet längd presenterar tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2024/2025. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

20240502, A-landslaget o BAUHAUS kopiera

A-landslaget och Team BAUHAUS 2024/2025

Med ytterligare en rekordsäsong i bagaget är Svenska Skidförbundet längd nu redo att presentera landslagstrupperna inför 2024/2025. Totalt är 15 damer och 15 herrar uttagna och en del av A-landslaget och Team BAUHAUS, som nu påbörjar arbetet mot kommande vinter.

20240430, KALLE forskare kopiera

Ny metod förbättrar glidet för längdskidor

Och i Luleå utvecklas glidet med AI-baserad metod:

Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en unik AI-baserad metod för att optimera glidet på längdskidor för olika förhållanden. Med hjälp av forskarnas metod kan elitåkarnas skidval, slipning och därmed kontaktzonen och trycket mot snön i skidspåret anpassas efter snö- och väderförhållanden redan innan skidorna testas inför loppet – något som ger förutsättningar för riktigt bra glid.
 

20240430, MATINTALO-NISKANEN-SUNDLING 004 kopiera

Matintalos hemlis gav succé i Falun

Finskt företag utvecklar revolutionerande skidor:

Johanna Matintalo gjorde sitt livs lopp i blöta förhållanden under världscupen i Falun den 16 mars. Hon var nära att vinna och blev bara slagen av landslagskollegan Kerttu Niskanen.
Bakom framgången låg enligt Matintalo en detalj som så här långt varit topp hemlig.
 

Training

Skidskyttarnas A-landslag säsongen 2024/2025

En ny säsong står för dörren och det är dags att presentera årets A-landslag tillsammans med en ny satsning som går under namnet Elitidrottsmiljö Östersund. 

20240428, HAGSTRÖM, Johanna 002 kopiera

Johanna Hagström vann i blågul trippel

Svenskorna dominerade i Bysprinten:

Dom svenska damerna dominerade totalt i lördagens Bysprinten i Mosjøen mitt i Norge. En sen tävling som har skapat mycket liv i staden och som också direktsändes på norska TV2.
Johanna Hagström vann finalen i ett starkt fält där fyra svenskor åkte in bland dom fem bästa.
 

202409217, ANDERSSON Fredrik 001 kopiera

Syskonen Andersson vann Trilleturen

Några håller igång säsongen så länge det går.
Under lördagen vann syskonen Ebba och Fredrik Andersson den 26,4 km långa Trilleturen i Trillevallen.
I herrklassen blev det dubbelseger till Piteå Elit före segraren i Vasaloppet.
 

20211118, OLSSON, Perry 001 kopiera

”Supervallaren” Perry sparkas från landslaget

Det svenska längdlandslaget har haft problem med skidorna vid flera världscuptävlingar i vinter. Senast i finalen i Falun var det helt klart att man missat med vallningen.
Överraskande sparkas nu ”supervallaren” Perry Olsson, veteranen på 68 år som hämtades från det norska landslaget.
 

20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.