I nya boken ”Skam den som ger sig”:
Kalla kämpade hela tiden med vikten
Charlotte Kalla berättar i sin nya bok ”Skam den som ger sig” om hur hon under hela karriären kämpade med vikten. 36-åringen berättar om den eviga kampen om att gå ner några kilon.
Allt i en miljö där vikt nästan är tabu att snacka om.
Hon berättar också om hur hon höll på att trilla dit för doping och om hur arg hon blev efter Peter Settmans berömda puss på Idrottsgalan 2008.
Charlotte Kalla är inte den första skidåkaren som berättat om hur dom kämpat för att hålla vikten eller helst gå ner. Hon kände hela tiden en skam över att inte ”ha den riktiga kroppen för att bli bäst”.
Det hela började med en kommentar från en person då hon tog guld på JVM. Personen menade att det var otroligt att hon tog guld med hennes kropp. Det satte sig fast hos den unga skidåkaren och enligt Kalla ändrade hon hur hon såg på sig själv efter det här.
Sedan var det som oftast jakten på att par kilon. ”Och jag kom aldrig fram”, skriver Charlotte i biografin.
Hon menade att hon inte hade en kropp som kunde matcha Therese Johaug och andra. Hon vägde sin mat för att hålla sig till planen om att tappa ett par kilo och samtidigt ha tillräckligt med energi.
Men Charlotte lyckades inte bli av med det hon ville, något som förde henne in i en negativ spiral. Hon började tröstäta och åt mer än hon hade beräknat.
”Jag var ensam med tankarna. Det var ingen jag ville förklara det till. Det var så mycket skam knutet till ämnet. Jag skämdes för den dåliga karaktären jag hade”.
En gång försökte hon spy för att få upp maten.
Charlotte Kalla menade att hennes kropp liknade på Marit Bjørgen, Krista Pärmäkoski och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, medan åkare som Therese Karlsson, Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Østberg hade kroppar som var mera optimala för skidåkningen.
Det tyckte hon under skid-VM i Seefeld 2019 då det var tunga förhållanden och mycket varmt.
I efterhand önskar Charlotte att hon tidigare insett hur högt priset på jakten på kilona var och att det inte var värt det. Hon inser nu att det inte var rätt väg att gå för att bli en bättre längdåkare. Hon vann kanske lite fysiskt, men det kostade för mycket psykiskt.
Ilskan mot Settmans kyss
En annan sak som irriterat Charlotte Kalla länge är kyssen hon fick av Peter Settman i sin Ronny & Ragge-figur under hennes första besök på Idrottsgalan 2008.
Settman tog tag i Charlotte, höll fast henne och kysste henne på munnen.
”Det jag var med om i direktsändning inför en miljonpublik kändes upprörande och förkastligt”, skriver Kalla i boken.
”Det var inte alls roligt att få den där pussen. Han tog tag i mitt ansikte, höll fast det och gav mig en puss rakt på munnen. Han överrumplade mig verkligen. Det jag var med om i direktsändning inför en miljonpublik kändes upprörande och förkastligt. Min integritet fick sig en rejäl törn och jag tänkte: 'Gud vad jobbigt'”, skriver Kalla.
Settman har i intervjuer sagt att han ångrar vad han gjorde.
Hos Kalla sitter händelsen igen som en hon gärna varit förutan.
”Jag blev jättearg men visste inte hur jag skulle bete mig. Fick jag ens bli arg? Kunde jag resa mig och gå? De tankarna snurrade. Det förväntades att jag skulle skratta. Så jag skrattade. I dag skulle jag ha reagerat på ett helt annat sätt”.
Riskerade dopingavstängning
En annan hemlis som Charlotte burit på är fruktan för att åka dit för doping under sin sista säsong. Hon missade nämligen två gånger att rapportera rätt om vart hon befann sig, något som elitidrottare måste göra för att dopingjägarna skall kunna testa dig.
Missar du tre gånger räknas det som ett positivt dopingtest.
Och den stora svenska stjärnan hade slarvat och missat två gånger. Hon skrev att hon var hemma i Sundsvall när hon var på skidförbundets pressträff i Stockholm. Sedan gjorde hon ytterligare ett fel och när hon insåg att hon var nära att stängas av blev hon jätteskraj.
”Chocken kändes till och med fysiskt. Jag hade aldrig upplevt något liknande. En osynlig kraft slog mig så hårt att jag var tvungen att vika mig framåt”, skriver hon.
”Jag förstod precis hur nära jag var att rasera hela min tillvaro. Jag såg rubrikerna framför mig om jag slarvade en gång till: 'KALLA FAST FÖR DOPNING'. Det var så min karriär skulle sluta. Allt jag hade gjort skulle ifrågasättas. Bilden av min karaktär skulle krackelera. Priserna och medaljerna i skåpet jag just gått förbi skulle vara helt värdelösa.”
Hon vågade inte berätta om skammen och rädslan. Bara pojkvännen Fredrik Karlström och hennes systrar fick veta.
”Jag hatade att ha hemligheter. Det var så oerhört pinsamt och jag såg framför mig vilka oerhörda konsekvenser det skulle bli om det kom en tredje prick”, skriver hon.
”Jag var nära att förstöra allt jag hade byggt upp. Jag skulle dra med mig många i raset. Ingen skulle längre se på skidstjärnan och människan Charlotte Kalla på samma sätt som tidigare.”
Nu fick aldrig Charlotte Kalla någon tredje prick i rapporteringen och hon avslutade karriären i 2022 som en av dom största någonsin i svensk längdåkning med tre OS-guld och sex OS-silver. Tre guld, sex silver och fyra brons i VM-sammanhang och 12 segrar och 59 pallplatser i världscupen. Dessutom seger i Tour de Ski 2008.
Idag bor 36-åringen från Tärendö i Sundsvall med sambon Fredrik Karlström och sonen Alvin som födde i juli i år. Biografin ”Skam den som ger sig” har hon skrivit tillsammans med Dagens Nyheter-journalisten Johan Esk.
Sweski.com blir en del av Langd.se!
Den här veckan kommer du att upptäcka att sweski.com försvinner och riktas om till Langd.se. Många blir säkert överraskade.
Här skall jag förklara varför det blir så.
Skidskyttarna på läger på Mallorca
A-landslaget ska till Mallorca på säsongens första läger. Fokus är att komma i gång med träningen och laget kommer att vara borta en vecka.
Bjørgen och Mikkelsplass nya landslagstränare
Norska skidförbundet chockade:
Norska skidförbundet kommer med en stor överraskning när man nu ersätter damtränaren Stig Rune Kveen som valt att sluta.
Marit Bjørgen och Pål Gunnar Mikkelsplass skall dela på en heltidstjänst och assistera damtränaren Sjur Ole Svarstad.
Och här är juniorlandslaget 2024/2025
Svenska Skidförbundet längd presenterar tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2024/2025. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.
A-landslaget och Team BAUHAUS 2024/2025
Med ytterligare en rekordsäsong i bagaget är Svenska Skidförbundet längd nu redo att presentera landslagstrupperna inför 2024/2025. Totalt är 15 damer och 15 herrar uttagna och en del av A-landslaget och Team BAUHAUS, som nu påbörjar arbetet mot kommande vinter.
Ny metod förbättrar glidet för längdskidor
Och i Luleå utvecklas glidet med AI-baserad metod:
Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en unik AI-baserad metod för att optimera glidet på längdskidor för olika förhållanden. Med hjälp av forskarnas metod kan elitåkarnas skidval, slipning och därmed kontaktzonen och trycket mot snön i skidspåret anpassas efter snö- och väderförhållanden redan innan skidorna testas inför loppet – något som ger förutsättningar för riktigt bra glid.
Matintalos hemlis gav succé i Falun
Finskt företag utvecklar revolutionerande skidor:
Johanna Matintalo gjorde sitt livs lopp i blöta förhållanden under världscupen i Falun den 16 mars. Hon var nära att vinna och blev bara slagen av landslagskollegan Kerttu Niskanen.
Bakom framgången låg enligt Matintalo en detalj som så här långt varit topp hemlig.
Skidskyttarnas A-landslag säsongen 2024/2025
En ny säsong står för dörren och det är dags att presentera årets A-landslag tillsammans med en ny satsning som går under namnet Elitidrottsmiljö Östersund.
Johanna Hagström vann i blågul trippel
Svenskorna dominerade i Bysprinten:
Dom svenska damerna dominerade totalt i lördagens Bysprinten i Mosjøen mitt i Norge. En sen tävling som har skapat mycket liv i staden och som också direktsändes på norska TV2.
Johanna Hagström vann finalen i ett starkt fält där fyra svenskor åkte in bland dom fem bästa.
Syskonen Andersson vann Trilleturen
Några håller igång säsongen så länge det går.
Under lördagen vann syskonen Ebba och Fredrik Andersson den 26,4 km långa Trilleturen i Trillevallen.
I herrklassen blev det dubbelseger till Piteå Elit före segraren i Vasaloppet.
”Supervallaren” Perry sparkas från landslaget
Det svenska längdlandslaget har haft problem med skidorna vid flera världscuptävlingar i vinter. Senast i finalen i Falun var det helt klart att man missat med vallningen.
Överraskande sparkas nu ”supervallaren” Perry Olsson, veteranen på 68 år som hämtades från det norska landslaget.
Väntade landslagsgrupper i Norge
Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
Stina Nilsson satsar på Ski Classics
Byter sport igen, lämnar skidskyttet:
Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
Här är segrarna i vinterns Ski Classics
Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet
Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
Anna Svendsen avslutar sin karriär
Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget
Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup
Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup.
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset.
Natalia Nepryaeva väntar barn
Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage.
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen
Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:
Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.